Biologi
Biologi lærer dig en række forskellige emner som eksempelvis hvad du skal spise for at holde dig sund og rask, hvordan arvelige sygdomme opstår og hvordan de nedarves, og du bliver bekendt med immunforsvaret og hvordan det fungerer.
På Holstebro Gymnasium og HF skal alle stx-elever have biologi på c-niveau. Hvis du synes faget er spændende kan du vælge det på B-niveau i 3.g. På naturvidenskabelig studieretning har du biologi på B-niveau – og det kan du i 3. g opgradere til A-niveau. Det er også muligt, at vælge en studieretning med biologi og samfundsfag på A-niveau.
For HF-kursister skal man have biologi på 1. hf i naturfaglige grundforløb? Her kan du så vælge biologi på B-niveau i 2. HF. Du kan læse under biologi B, hvad det er du skal have hvis du vælger biologi i 2. HF.
Biologi på C-niveau:
På C-niveau vil du blandt andet lærer om, hvilken kost det er godt at spise for at være sund og rask. Du vil stifte bekendtskab med genetik, og finde ud af hvorfor nogle har brune og andre blå øjne. Du kommer også ud i naturen og undersøger et vandløb, så du ved om det er forurenet.
Biologi på B-niveau:
På B-niveau kommer du mere i dybden med biologien, så du blandt andet finder ud af hvor mange bakterier der findes forskellige steder på skolen, hvordan enzymer virker, hvorfor nogle får diabetes og ikke mindst skal du arbejde med genteknologi, hvor du skal være med til at sætte et selvlysende gen ind i en bakterie!
Biologi på A-niveau:
Med biologi på A-niveau kommer du blandt andet til at arbejde med immunsystemet og dets funktion – hvordan smitter en influenza? Du skal undersøge hvordan kemiske stoffer kan påvirke kroppen, undersøge DNA via avancerede genteknologiske metoder, og kigge på hvordan organismer har udviklet sig gennem tiden. På A-niveau vil der endvidere være tid til at træne skriftlige opgaver, da du kan komme til skriftlig eksamen.
Biologi er på alle niveauer et eksperimentelt fag, så en del af det teoretiske stof vil du efterprøve ved at udføre eksperimenter i laboratoriet. Du vil også komme til at foretage undersøgelser og iagttagelser i naturen. Herved afprøver du den naturvidenskabelige arbejdsmetode og lærer at skrive rapporter.